fbpx

Proép-Technology Kft.

Energiatakarékos ház építés

Ne féljünk a könnyűszerkezettől!

Az észak-európai országokban és az Egyesült  Államokban több mint 200 éve építenek könnyűszerkezetes házakat, míg Magyarországon több, mint 20 éve. Ausztriában és Németországban az új házak 40-50 %-a készül ilyen technológiával, ezzel szemben Magyarországon csupán 10-15 %-a. De miért idegenkedünk tőle?… Mert nem ismerjük! Az egyedi építésű családi házakon túl sorra épülnek lakóparkok és önkormányzati lakások is ezzel a technológiával.

Gyorsaság

A könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje 2-3 hónap. E rövid idő köszönhető a száraz technológiának, a párhuzamosan végezhető munkafolyamatoknak és néhány esetben az előregyártásnak. Lényegesen lecsökkentheti vagy akár ki is küszöbölheti az albérlet és a többszöri költözés költségeit, amely probléma nagyon sok családnál fennáll.

Energiatakarékosság, kiváló hő- és hangszigetelés

A könnyűszerkezetes ház hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott technológia és anyagok tulajdonságaiból adódóan jóval jobb, mint a hagyományos szerkezetű épületeké. Az ilyen technológiával épülő házak esetében a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is csökkenthető és a jól kialakított hőszigetelés jelentősen mérsékli a CO2 kibocsátást. Az emelkedő energiaárak miatt ez már egy megkerülhetetlen tényező az építkezés során, és ezen a téren a könnyűszerkezet verhetetlen!

Anyagtakarékosság

A nagyfokú üzemi előregyártás előnye a nagy méretpontosság és a standard minőség biztosítása. Az optimális anyagfelhasználás miatt kevesebb a hulladék is, ezért rendkívül anyagtakarékos megoldás a könnyűszerkezetes ház.

Helytakarékosság

A könnyűszerkezetes ház esetében alkalmazott technológia vékonyabb falvastagságokat eredményez, mint a hagyományos építési mód, melynek következtében az épület azonos beépített alapterületén nagyobb hasznos lakásalapterületet lehet elérni. Ez újabb költségmegtakarítást jelenthet.

Magas szintű tűzvédelem

A kis helyi tüzekkel szemben (gázon felejtett étel, karácsonyfatűz, stb.) a könnyűszerkezetes ház gipszkarton borítása megvédi a tartószerkezetet, ugyanis anyagtípustól, vastagságtól és rétegszámtól függően 20-40 perc tűzgátlást biztosít. A vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések nem éghetőek, tűz hatására sem csöpögnek. A falak rendkívül jól ellenállnak a tűznek, az ÉMI vizsgán 1100 fokon égetve a magyar 30 perces követelményt messze túlteljesítették 2 óra 15 perccel.

Földrengésállóság

A könnyűszerkezetes ház földrengésállósága a hagyományos épületekénél jobb. Ez éppen a csuklós kapcsolatokkal kialakított rendszerből és a rugalmas vázszerkezetből adódik.

Könnyebb átépítés és bővítés

A könnyűszerkezetes ház esetében az átépítés és a bővítés könnyen megvalósítható, nincsenek költséges bontási munkák és a falak nagyobb gond nélkül áthelyezhetők.

Időtállóság

Magyarországon már csaknem 40 éve építenek ilyen technológiával készülő épületeket, de világszerte vannak már 200 éves épületek, amelyek könnyűszerkezettel készültek.