fbpx

Proép-Technology Kft.

Könnyűszerkezetes csarnokrendszer

Az ipari parkok fellendülése rendkívül jó lehetőséget biztosított cégünk ipari területeken való megjelenésének, melyhez a családi házas rendszerhez hasonlóan egy csarnokokra, ipari létesítményekre szakosodott céggel, a LINDAB KFT. vel közreműködve elkezdtük forgalmazni  a LINDAB SBS és SBS Maxi rendszerét.

Lindab SBS könnyűszerkezetes épületrendszer

(ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, logisztikai és szolgáltató célokra)

Kis- és középméretű kiszolgáló létesítményekre, melléképületekre iparágtól függetlenül minden vállalkozásnak szüksége van, nagyobb cégeknél egy újabb technológia vagy egy másik raktár szintén gyorsan jelentkezhet igényként, de a kertes házban élő családok életét is megkönnyíti egy gazdaságos, korszerű és gyorsan elkészülő tároló, garázs, kerti-, és szerszámos épület, kis műhely vagy nyári konyha.

A Lindab által kifejlesztett SBS (Small Building System) épületrendszer egy egyszerűen összeállítható, esztétikus megjelenésű könnyűszerkezetes épületrendszer, amely kis fesztávú (3-13 m) és kis vállmagasságú (2,5-4,0 m) épületekre lett kidolgozva.
Az épület vázszerkezete Lindab Construline hidegen hengerelt könnyűgerendákból összeállított keretekbôl épül fel, melyeket 1 m-es modulméret szerint lehet egymás után sorolni. Így akár 25-40 m hosszú, 300-500 m2 alapterületű épület is kialakítható belőle.
A kisebb méretű (3-6 m széles) épületek esetén megfelelő műszaki érzékkel és szerelési tapasztalattal, akár „házilag” is összeállítható egy épület. Nagyobb méretek esetén (6-8 m fesztáv felett) javasolt Lindab szakkivitelező megbízása.

Vázszerkezet
A nagyszilárdságú tűzihorganyzott szerkezeti acél profilokból komplett tartóváz-szerkezet építhető. A könnyű önsúly, a horganyzott felületvédelem, a száraztechnológiás, gyors és szerelt kivitelezési mód lehetővé teszik kis- és középméretű épületek felszerkezetének gazdaságos megvalósítására. A könnyű acél vázszerkezethez különböző típusú tető- és falburkolati rendszerek kapcsolhatók.

Szigetelés
Az SBS kisépület igény szerint készülhet szigetelt vagy szigeteletlen változatban is. A nyílászárók, garázskapuk minimális megkötöttség mellett tervezhetők, mivel a szerkezetek a vevő elképzeléseinek megfelelően rugalmasan módosítható. A tervezést előre elkészített csomóponti rajzok hő-, és páratechnikai számítás valamint tervező szoftver segíti.

Felhasználás, funkció
A Lindab könnyűszerkezetes épületrendszerének köszönhetően manapság akár néhány hét alatt elkészülhet egy vállalkozás technológiai, raktár, irodai, szolgáltatói épülete (porta, szociális épület és egyéb) vagy egy mezőgazdasági termény-, gép- és szerszámtároló, terményraktár, de akár egy oktató, bemutatóterem is. A svéd központú, jelentős magyar gyártókapacitással rendelkező, Lindab cég SBS épületrendszere a hagyományos technológiánál gyorsabb építkezést tesz lehetővé, a teljes folyamatot lerövidítve a tervezéstől a szállításon át a kivitelezésig.

Az elmúlt években számos SBS könnyűszerkezetes épület valósult meg különböző felhasználási célokra, mint mezőgazdasági tároló, élelmiszeripari feldolgozó, speciális magas gépjármű tároló, ipari technológia vagy műszaki kiskereskedelmi és családi kerti tároló, melléképületek, irodák.

Lindab SBS Maxi csarnokrendszer

Komplett tüzihorganyzott, könnyűszerkezetes csarnok, a Lindab SBS épületrendszer 2013. évi továbbfejlesztése, amely minden paraméterében egy nagyobb, könnyűszerkezetes kész épület.

A főtartó vázszerkezetének kialakítása módosításra került, hogy lehetővé váljék a szabad fesztáv és belmagasság további növelése.
Az ún. Lindab SBS Maxi rendszerben a főtartó keretek dupla C-profilból kialakított, osztott szelvényű rúdelemekből állnak, a megfelelő teherbírást és merevséget a keretsarokban elhelyezett könyökrúd, valamint vízszintes vonórúd biztosítja, szintén tűzihorganyzott C-profilok felhasználásával.
A kapcsolatok kialakítása metrikus, anyás csavarokkal, illetve speciális hegesztett acél tartozékelemek (pl. lehorgonyzó-, eresz-, gerincelemek) segítségével történik.

A rendszerhez kifejlesztett speciális méretezési eljárás eredményei alapján, magyarországi terhek esetén a Lindab SBS Maxi épületek esetén elérhetővé válik:

  • 18,0m-es szabad fesztávolság,
  • max. 6,0m-es vállmagasság,
  • 3,0-6,0m közötti keretosztás mellett.

Szigeteletlen vagy hőszigetelt, trapézlemezes vagy szendvicspaneles tető- és falburkolati rendszerekkel, az SBS Maxi épület fő alkalmazási területe a 250-2000m2 alapterületű ipari és mezőgazdasági csarnokok köre, ahol a tartós tűzihorganyzott acél elemek használata, a gyors gyártás, szállítás és szerelés, az egyszerű és gazdaságos építés kifejezetten fontos. Az SBS Maxi csarnokrendszerhez előre elkészített típuskeretek (fesztáv: 9,0-18,m, vállmagasság: 3,0-6,0m, tetőhajlás: 15fok) állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Alkalmazási területek
A nagyobb szabad belméretek révén az SBS épületrendszer alkalmazási területe is folyamatosan kibővült. A megvalósítható funkciók között szerepelnek az ipari, mezőgazdasági és kiszolgáló épületek egyaránt; az építtetői körbe ugyanúgy beletartoznak a nagy cégcsoportok, mint a kis- és középméretű vállalkozások, vagy akár családi, magán célú építkezések is.

  1. Kis- és középméretű ipari csarnokok céljára, mint például egyszerű hőszigeteletlen tárolók, raktárak, vagy gyártó üzemek, összeszerelő épületek, utóbbi csarnokok már általában legalább temperáltak, hőszigetelt burkolatúak – a benne folyó tevékenység és az alkalmazotti létszám munkakörülményeinek magasabb színvonalú biztosítása érdekében.
  2. Mezőgazdasági szektor pl. munkagépek, járművek, szerszámok, ömlesztett vagy zsákolt termények, áruk biztonságos és az időjárás viszontagságaitól védett tárolási céljára, raktárépületeknek, tárolóknak, vagy tenyészállatok tartásához is elengedhetetlen istállók, fedett szállások illetve technológiai kiszolgáló létesítményeknek. Mezőgazdaságban alkalmazható funkciók még a különböző elő feldolgozó, élelmiszeripari kisfeldolgozó üzemek (pl. savanyítók, csomagolók, feldolgozók kis üzemek) is.
  3. Szolgáltató, kiszolgáló épületek, mint például bemutató vagy oktatási épületek, ipari területeken nagy gyárak, logisztikai központok mellé kiszolgáló, technológiai, gépészeti egységek, vagy szociális és adminisztratív funkciók ellátása (öltözők, porták, irodaépületek).